Gravlax van verse kabeljauw
Ingrediënten:
Kruiden om in vijzel fijn te wrijven:
10 gram koriander zaad
6 gram zwarte peper
1 steranijs
6 gram venkelzaad
1 kruidnagel
400gr kabeljauw filet of haasje
200gr lichtbruine basterd suiker
200gr grof zout
1 gekookte rode biet
geraspte schil van 1 sinaasappel
geraspte schil van 1/2 citroen
geraspte schil van 1/2 limoen
bos verse bieslook
Wrijf de kabeljauw in met de geraspte sinaasappel, limoen en citroen schil in.
Snijd de bieslook fijn
Wrijf de kruiden in de vijzel fijn, haal de grootste stukjes eruit, eventueel even door een thee zeefje.
Meng de gevijzelde kruiden met de bieslook en wrijf dan de kabeljauw er mee in
Zet de vis apart
Rasp de biet
Meng in een kom de suiker met het zout,
Giet de helft in een schaal.
Meng de geraspte biet door de andere helft.
Leg nu de vis op het zout-suiker mengsel,
Bedek de vis met het biet-suiker-zout mengsel.
De vis moet helemaal bedekt zijn!
Zet de schaal gedurende 7 uur weg op een koele plek (koelkast)
Na die 7 uur de vis goed schoonspoelen met koud water en dep goed droog met schone doek of keukenrol.
Wikkel de vis in vershoudfolie en laat hem minstens 12 rusten in de koekast.
Opdienen:
Snijd de vis in 1cm dikke plakken, schik op een schaal met plakjes gele en groene citroen er om heen en wat bieslook er over.
Eet met licht geroosterd brood als aperitief of voorgerecht.